Bloembakken steigerhout zelf maken? Deze klus tips zijn onmisbaar!

Bloembakken steigerhout zelf makenOp deze pagina gaan we alles bespreken wat je moet weten voor je zelf aan de slag kunt gaan. Veel voorkomende vragen zijn welke materialen kan ik het beste gebruiken? Of hoe moet en hoe kan ik het beste mijn bloembakken van steigerhout zelf maken?

Een ander lastig probleem is om de bloembak waterdicht te maken. Hoe voorkom je dat je bloembak weg rot?

Bloembakken van steigerhout is mega hot. Ze worden massaal gemaakt door klussers. Waarom maken al die klussers hun steigerhouten bloembakken zelf? Het scheelt een hoop geld.

Als je lekker buiten in de zon zit samen met familie en vrienden en als je dan de opmerking krijgt wat een gave bloembakken heb jij! Daar wordt een mens alleen maar vrolijker van.

Dus nu nog even aan de klus. Wat je nu nog nodig hebt is het aller belangrijkste, een betrouwbare bouwtekening.

Maar geen nood deze bouwtekeningen hebben wij ook gevonden. Meer dan 10.000 stuks. Maar lees eerst even de extra tips door. Dan komen we straks terug op de betrouwbaarste bouwtekeningen die er zijn.

Steigerhouten bloembak modellen

De meest gangbare steigerhouten bloembakken modellen worden gemaakt door doe-het-zelver’s. Wat is de functie van de bloembak? Alleen voor de sier? Of dient de bloembak als windbreker op je terras of als erf afscheiding?

Model vierkant

Vierkante steigerhouten bloembakken zijn het meest gangbaarst. Deze modellen kom je overal tegen. Het is ook het makkelijkste model om zelf te maken.

Kleine vierkanten steigerhouten bloembakken. Deze populaire bloembakken worden vaak gebruikt als sier. Voor op je terras of bij de voor en achterdeur. Je ziet ze veel in combinatie met een buxus of taxus. Je kunt er ook lage beplanting rond planten, denk aan viooltjes o.i.d.

Groote vierkanten steigerhouten bloembakken. Waar je zeker rekening mee moet houden is het gewicht. Maak er een dubbele bodem in op 1/3. Dat scheelt je veel gewicht en potgrond.

Monteer aan de onderkant zware draagbalken. Zo kun je later de bloembak gemakkelijk verplaatsen. Met een palletwagen of heftruck. Een andere manier is om er zwenkwielen onder te plaatsen.

Monteer deze wielen wel verdiept zodat je ze niet kunt zien. Als je een dubbele bodem toepast is dat heel makkelijk toe te passen.

In de grootte bloembakken worden vaak kleine bomen geplant. Denk aan fruitboompjes en olijfbomen. Bedenk goed wat je er in wilt planten. Vraag aan de specialist hoe diep de grond voor de boom moet zijn. Pas hier je dubbele bodem op aan. Of past die helemaal niet toe.

Model conische-vaas

Deze bloembak is een stuk moeilijker om te maken. Maar zeker de moeite waart om er mee aan de slag te gaan. Als hij klaar is dan kun je gerust trots wezen op het resultaat. Zoals de naam al aangeeft loopt deze bloembak conisch.

Maar met een duidelijke bouwtekening zal het geen probleem wezen.

Wat heel erg mooi is, is om er een buxus of taxus in te planten. Om vervolgens de buxus of taxus de tegenover gestelde richting terug te snoeien.

Zorg voor voldoende gewicht in de bloembak. Deze bloembakken vallen vlugger om.

Model rechthoek

De zeer bekende steigerhouten bloembakken, die je veel tegen komt op terrassen. Ze worden gebruikt als afscherming van terrassen en ze dienen als windbreker. En het ziet er robuust uit. Een mooie siervolle toevoeging voor elk terras.

Ook kom je ze wel tegen als erf afscheidingen. Of om de vuilcontainer er achter te zetten.  Deze rechthoekige bloembakken worden vaak voorzien van kleine lage beplanting. Als je 1 jarige beplanting plant plant die dan ongeveer 25 cm uit elkaar.

Als je planten zoals de bekende violen, spaanse margriet, lavendel, fuchsia, mande villa in de steigerhouten bloembakken plant, heb je heel de zomer kleur op je terras.

Binnenkant steigerhouten bloembak

Heb je de steigerhouten bloembak klaar, dan moet de binnenkant nog bekleed worden. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Het meestvoorkomende materiaal wat gebruikt wordt voor de binnenbekleding is worteldoek. Het is ook nog eens makkelijk aan te brengen. Vouw het worteldoek in de steigerhouten bloembak en niet het vast. Zorg dat er gaten in de onderkant zitten. Zo kan het water eruit lopen.

Een andere manier is om vijverfolie in de steigerhouten bloembak te vouwen. Nadeel is dat het water er in blijft staan. Zo kunnen de wortels van de beplanting gaan rotten.

Vijverfolie wordt wel vaak toegepast als de bloembak binnen komt te staan. Vaak voor de hydrocultuur.

Je kunt ook overwegen om de binnenkant in te smeren met rubber seal. Deze manier is heel makkelijk aan te brengen met een kwast.

Er zijn ook kant en klare kunststof bakken te koop. Die kun je er in een keer in plaatsen. Boor wel gaten in de onderkant, zodat het water eruit kan lopen.

Waar je ook nog aan kunt denken, is een gietrand aanbrengen in de steigerhouten bloembak. Een lat een paar cm onder de rand vast schroeven. Dat voorkomt het overlopen als je de bloemen water gaat geven.

Extra tips

Bedenk van tevoren waar je de steigerhouten bloembak gaat zetten. Noord, Zuid, Oost of Westzijde. Bedenk welke beplanting er het beste bij past. Hebben de planten veel zon of juist weinig zon nodig?

Verwijder de dode planten, dan krijg je het beste resultaat. Kwaliteit potgrond heeft een veel betere structuur. Er zit ook meer witveen in. Ongeveer na een maand moet je weer bemesten.

Vul de grote bloembakken eerst met stukken piepschuim. En dan goede kwaliteit potgrond er over heen tot de gietrand opvullen.Bloembakken steigerhout zelf maken

Voor het water geven kun je heel goed flessenhalzen tussen de bloemen in de grond zetten. Zo sijpelt het water verdeelt in de potgrond. Zo bespaar je aardig wat water uit.

In de kleinere bloembakken strooien ze meestal grind op de bodem. Let dan wel op dat je de afwatering gaten afdekt met potscherven. Zodat de stenen en de aarde niet weg kan lopen.

Plaats onder de poten van de steigerhouten bloembak kunststof doppen. Dat voorkomt het rotten van de poten.

Materiaal

Welke materialen kun ik nu het beste gebruiken? Dat is een veel voorkomende vraag onder de fanatieke klusser’s. Je wilt natuurlijk dat je projecten zolang mogelijk meegaan.

In je materiaal keuze moet je je afvragen wat je er aan wilt uitgeven. Wat is een mooie bloembak je waard?

Als je een grootte bloembak maakt waar je een boom in wilt planten, is het het overdenken waard om een bloembak van hardhout te maken. Een boom gaat veel langer mee dan de levensduur van steigerhout.

Steigerhout

Steigerhout is enorm populair. Het ziet er robuust uit en het is sterk. Je kunt steigerhout ook behandelen met vocht regulerende verf. Let op! nooit zomaar een lak verf er op zetten.

In steigerhout zitten altijd scheurtjes en gaatjes. Daar gaat vocht in lopen en dan kan het vocht er niet meer uit. Zo gaat je steigerhouten bloembak schimmelen en rotten.

Steigerhout heeft duurzaamheidsklasse 4. Dat betekend eigenlijk niet erg duurzaam. De levensduur zit dan rond de 5 jaar. Als je het steigerhout gaat behandelen dan wordt de levensduur weer langer.Bloembakken steigerhout zelf maken

Als je hebt besloten om steigerhout te gaan behandelen, doe dat dan eerst voordat je de bloembak in elkaar zet. Steigerhout gaat altijd werken. Als het gaat werken zie je onbehandeld hout te voorschijn komen. En dat willen we niet.

Er zijn eigenlijk twee soorten steigerhout. Oud en nieuw. Oude zijn de bekende steigerplanken van de bouwplaats. Deze zijn het gewildste onder de klussers. Deze hebben die mooie oude uitstraling. Ze zijn ook duurder dan nieuw steigerhout.

Het oude gebruikte steigerhout is ook harder dan nieuw steigerhout. Hou bij de montage van de steigerhouten planken altijd de hartkant naar buiten. De hartkant is namelijk het hardst.

Wat is de hartkant? Dat is het middelste van de boom. Tevens de bolle kant van de steigerplank. Dus houd de bolle kant naar buiten.

Douglas hout

Douglas hout is een van de beste Europese naaldhout soorten. Deze houtsoort heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar onbehandeld. In de loop van de tijd wordt deze houtsoort alleen maar harder. Wat de levensduur alleen maar ten goede komt.

Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse 3, dat betekend gemiddeld duurzaam.

Na verloop van de tijd gaat Douglas hout vergrijzen. Waardoor je een mooi egaal effect krijgt.

De prijs van douglas hout is wel een stuk duurder dan steigerhout. Maar het is zeker de overweging waard.

Douglas hout is een harde houtsoort. Je moet dan ook eerst voorboren voordat je gaat schroeven. Dit voorkomt scheuren van het hout. Zorg dat je altijd scherp gereedschap gebruikt. Dat voorkomt een hoop narigheid en ongelukken.

Geïmpregneerd Vuren hout

Geïmpregneerd vuren hout, is vuren hout doordrenkt met een schimmelwerende vloeistof. Ook wel bekent als het bekende tuinhout. Wat je veel ziet bij schuttingen en gevelbekleding.

Normaal vuren heeft duurzaamheidsklasse 4. Als het geïmpregneerd is heeft het duurzaamheidsklasse 3. De levensduur wordt dan 10 tot 15 jaar.

Het wordt vaak gebruikt omdat het goedkoop is ten opzichte van de levensduur.

Geld besparende tip!

Koop nieuwe steigerhouten planken, en ga langs de bouwplaats. Vraag aan de uitvoerder of je de nieuwe steigerplanken mag ruilen tegen de oude steigerplanken. Dat zullen ze vaak doen. Op de bouwplaats hebben ze liever nieuwe steiger planken.

Houd er wel rekening mee, dat ze op de bouwplaats gebande en gekramde steigerplanken gebruiken. Bloembakken steigerhout zelf maken

Je kunt ook zelf je nieuwe steigerplanken een oude look meegeven door ze buiten te leggen. Het liefst in de slik en in het water. Strooi er wat metselspecie overheen. Draai de steigerplanken en herhaal de behandelingen.

Op deze manier zullen de steigerplanken vergrijzen. Wil je de steigerplanken voor binnen gebruiken? Laat ze dan wel weer goed drogen.

Waar je ook veel geld mee uit bespaart is een goede bouwtekening.

Bouwtekeningen nodig!

Er zijn veel bouwtekeningen in de omloop. Helaas weinig goede bouwtekeningen. Een goede bouwtekening is van groot belang voor het slagen van een project.

Nu wij hebben deze bouwtekeningen wel gevonden. Er zijn al duizenden klussers die hier gebruik van maken.

Als je besluit om hier gebruik van te gaan maken, krijg je toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen met materiaalstaat en werkomschrijving.

Dat is dus een super handige ondersteuning om tot een tof eindresultaat te komen. Wil jij dus ook een uitgebreide keuze uit verschillende bouwtekeningen van steigerhouten bloembakken?

Klik dan hier om verder te gaan naar de bouwtekening afdeling>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *