Bouwtekening vogelhuisje nodig? Bekijk gratis deze extra tips.

Grote kans dat je op zoek bent naar bouwtekening voor een vogelhuisje. Je wilde graag zelf een mooi tekening vogelhuisjevogelhuisje maken. Het lijkt zo simpel maar toch loop je tegen een heleboel vragen op.

Welk hout is geschikt voor de vogel? Welke afmetingen moet je aanhouden? Hoe groot moet het gat wezen waar de vogels doorgaan? Wat is de beste hoogte om je vogelhuisje op te hangen?

Heeft u al een geschikte tekening? Op deze website promoten wij tekeningen met materiaal staten. Dat scheelt u veel geld en frustratie. Er staan meer dan 10.000 goede tekeningen dat staat garant voor jaren klusplezier. Maar daar vertel ik je later nog meer over.

Herken je deze vragen lees dan snel verder op deze pagina, we gaan er straks nog wat verder op in.

Waar woont u

Je vraagt je vast af wat heeft dat daar nu mee te maken? Dat dacht ik ook toen ik dat voor het eerst hoorde. Maar toch zit daar nog wel verschil in. In de stad op het balkon zul je niet zo vlug een winterkoninkje tegen komen.

Op het platteland zul je weer eerder zwaluwen,spreeuwen of mussen aantreffen. Ook kan je denken om een vogelhuisje op te hangen voor een kerkuil, torenvalk.

Of woont u in een bosrijke omgeving daar kun je weer andere vogels verwachten. Denk aan de boomkruiper, of de prachtige bonte specht,mezen,pimpelmees,koolmees te veel om op te noemen.

In de stad zul je weer vlugger huismussen en gierzwaluw tegen komen.

Dus bedenk zelf wel welke vogels zitten er bij ons in de omgeving.

Wanneer hang je je vogelhuisje op

Je moet ruim op tijd je vogelhuisje ophangen. Als je in het najaar die vogelhuisjes ophangt dan ben je op tijd. Vogels moeten echt even wennen aan hun nieuwe verblijven.

Er zijn ook weer vogels die gaan in de wintermaanden als het snacht’s koud word slapen in hun vogelhuisjes.

Denk bijvoorbeeld aan de koolmees,pimpelmees,grote bonte specht.

De vogels weten vaak op het einde van de winter waar ze hun eieren gaan uitbroeden. Dus wees er op tijd bij.

Er zijn ook weer vogels die later komen, rond april, dat zijn de trekvogels die hebben meestal pech. De vogelhuisjes zijn dan vaak bezet. Wil je toch deze vogels in je vogelhuisje. Hang ze later op of blokkeer de ingang.

Waar hang je het vogelhuisje op

Er zijn toch een paar dingen waar je op moet letten bij het ophangen van je vogelhuisje. Zorg er voor dat de invlieg opening vrij word gehouden van bomen en takken of bladeren.

De vogeltjes moeten er in 1 keer naar toe kunnen vliegen. Dit is heel belangrijk voor het slagen van een nestje.

Zorg ook dat de opening niet op de regen kant zit (zuidwesten) hou de opening naar het noordoosten of zuidoosten. Hang je vogelhuisje ook niet in de volle zon. Zorg voor voldoende beschutting.

Het klinkt misschien overbodig maar hou rekening met de katten. Geen takken dicht bij je vogelhuisje. Katten laten zich vallen via takken op je vogelhuisje. Bekleed de bomen met kippen gaas. Zodat de katten geen vrij spel hebben.

Bouwtekening vogelhuisje nodig

Ook de hoogte is niet onbelangrijk. De meeste vogelhuisjes hang je vanaf 1.5 meter hoogte tot maximaal 5 meter hoogte.

Als je meerdere vogelhuisjes wil ophangen kan dat natuurlijk ook. Wil je dezelfde vogels in je andere vogelhuisje hebben dan moet je wel rekening houden met de tussenafstand. Voor dejzelfde vogels is de tussenafstand minimaal 10 meter.

Voor verschillende vogelsoorten is de minimale tussenafstand 3 meter.

Daar zijn natuurlijk ook uitzonderingen. De huismus die zijn graag bij elkaar die houden van gezelligheid. Hang de vogelhuisjes op een afstand van 20 cm van elkaar. Zorg voor een stevige haak waar je je vogelhuisje mee ophangt.

Als je een vogelhuisje tegen de muur van je woning hangt overweeg dan of je er rubberen dopjes aan de achterkant monteert. De mussen hebben de gewoonte om met der snavel tegen je vogelhuisje te tikken.

Dat doen ze om te horen of er al een musje inzit. Zo weten ze of ze er in kunnen.

Als de vogeltjes weer zijn vertrokken maak dan hun vogelhuisje goed schoon met kokend heet water.

Zelf je vogelhuisje maken

Wat zou het leuk zijn om zelf je vogelhuisje te maken. We gaan samen even kijken waar je rekening mee moet houden, en hoe je dat het beste kunt doen.

Materiaal is belangrijk het hangt tenslotte altijd buiten. Gebruik daarom altijd waterbestendig hout, laat het dak altijd aflopen naar de zijkanten.

Gebruik voor het materiaal om je vogelhuisje te maken altijd natuurlijke kleuren. Dus geen fel rood of geel enz. Felle kleuren trekken alleen maar nieuwsgierige katten aan.

Gebruik voor het dak een stuk epdm folie of singeltjes. Dat is simpel te bevestigen. Zorg er voor dat je het vogelhuisje altijd open kan doen om het schoon te maken met kokend heet water.

De dikte van het hout is ook belangrijk minimaal 15 mm dikte voor de kou is zeker aan te bevelen.

Wij zullen hier in het kort nog wat informatie delen over de afmeting uitvliegopening van de verschillende vogels.

a Pimpelmees – 28 mm

b Kuifmees     – 30 mm

c Koolmees    –  32 mm

d Huismus      – 35 mm

e Spreeuw      – 45 mm

f Bonte specht – 50 mm

Hier onder zetten we de afmetingen voor de grootte uitvlieg opening.

a Bosuil     – 150 mm

b Kauw      – 150 mm

c Holenduif – 150 mm

Bouwtekening vogelhuisje nodig

Een veel voorkomende maat van vogelhuisjes is ongeveer 30 cm hoog en heeft een diepte van 15 cm met een breedte 12 cm ,de invlieg opening zit op 1/4 vanaf van boven.

Wat veel mensen ook doen is een stokje onder de ingang plaatsen doe dat nooit totaal overbodig. Daar zijn alleen maar andere roofvogels blij mee om de jonge op te peuzelen.

Bouwtekening vogelhuisje nodig!

Het enigste wat we nu nog moeten hebben is een goede tekening. Zodat je zelf lekker aan de slag kunt gaan.

Wat is er leuker dan te zeggen die heb ik zelf gemaakt, zie het al voor je al die verbaasde gezichten.

Gelukkig is dat mogelijk er is namelijk een pakket met meer dan 10.000 klustekeningen en heel veel extra tips.

Klik hier voor meer informatie en tekeningen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *