Steigerhouten meubelen? Bekijk hier alle tips en nuttige info!

Steigerhouten meubelenWil jij ook graag steigerhouten meubelen zelf maken? Dan ben je hier op de goede website beland. Wat is er leuker dan zelf een stoer bed voor je kids te maken. Of een mooie tuin bank.

In je gedachten zie je het al voor je, je familie, vrienden, heb jij dat echt zelf gedaan. Ze staan vol verbazing naar je mooie meubels te kijken. Maar voor het zo ver is moet er eerst nog volop geklust worden.

En er zijn nogal wat problemen die je tegen kan komen. Maar geen nood deze problemen gaan we eerst aanpakken. Het allerbelangrijkste is een goede tekening. Dat scheelt heel veel in de portomonee!

En dan hebben we het nog niet over de tijd en frustratie maar dat hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Als je even verder mee leest gaan we die problemen beschrijven. Veel lees plezier!

Wat is steigerhout

Steigerhout zijn planken die ze in de bouw gebruiken. Die leggen ze op de steiger’s en daar werken de timmermannen en metselaar’s op. Door dat er opgewerkt word krijg je zo een robuuste plank.

Door de weersinvloeden krijg je die mooie grijze tinten op het hout. En specie plekken, deuken en pitten. Als je die plank dan heel licht opschuurt krijg je dat mooie effect wat we zo graag zien.

Dus het is een vuren houten plank. Vuren is een zachte houtsoort en heeft lange vezels. Omdat het een zacht hout is neemt het makkelijk vocht op. Deze planken worden uit dennenbomen gezaagd. De levens duur is 7 tot 10 jaar.

Gebruikte steiger planken zijn ook veel harder dan nieuwe planken. En er zitten ook geen splinters meer aan. Ze zijn gladder.

De echte steigerhouten afmeting is 32 x 200 mm van 2 meter tot 5 meter. De 5 meter wordt altijd in de bouw wereld gebruikt. Er zijn wel andere afmetingen te krijgen.

Steigerhout geband of gekramt?

Deze steigerhouten planken worden vaak in de bouw gebruikt. Voor op de bouwsteiger doen ze dat uit veiligheid.

Steigerhouten planken willen best wel scheuren daarom zitten er banden van staal over de kop. En kram platen 10 cm vanaf het uit einde.

Het is dan ook altijd goed opletten als je de planken door gaat zagen. Doe dit op plaatsen waar geen scheuren in zitten. Anders valt je plank in twee stukken of de scheur wordt veel groter.

Gedroogd steigerhout

Wat is gedroogd steigerhout? Dat hout is eerst gedroogd voor het bewerkt wordt. Het voorkomt extreme werking van het hout. Het wordt vaak gebruikt voor binnen.

Het steigerhout wordt een maand opgeslagen in een loods zodat het goed kan drogen.

Je kunt het zelf natuurlijk ook drogen. Let dan wel op dat je er latjes tussen legt zodat het goed kan ventileren. Er zit namelijk heel veel vocht in steigerhout.

Als je van vochtig steigerhout een kast maakt en je zet het binnen dan gaat het werken. Je krijgt de deurtjes en lades niet meer dicht of open. De planken kunnen wel tot 12 mm werken.

Steigerhouten meubelen bewerken

Is een behandeling ook tot levens verlenging van de steigerhouten planken? Een goede behandeling wel. Een verkeerde behandeling verkort de levens duur behoorlijk.

De goede behandelingen zijn grey-wash en een white-wash mits deze goed wordt aangebracht. Eerst goed ontvetten en schuren dan nog 1 keer ontvetten en dan behandelen.

Een veel voorkomende fout is lakken of een beits die niet vochtregulerend is. Er zitten altijd scheuren in of gaatjes. Het vocht gaat er in maar kan er niet meer uit. Dus dan gaat het schimmelen en rotten.

Steigerhouten meubelen

Behandel de steigerplanken eerst voor je ze in elkaar zet. Stel je hebt het hout niet van tevoren behandeld. Je behandeld het pas als je tafel in elkaar staat. Je maakt een mooie tafel, het hout gaat krimpen. Dan zie je gelijk de gewone kleur voor de dag komen.

De behandelingen van je steigerhouten buiten meubelen dien je wel elk jaar te herhalen. Voor het behalen van een lange levens duur.

Kosten steigerhout

Welke kosten kun je verwachten? Gebruikt steigerhout is de laatste 10 jaar fors duurder geworden. Omdat iedereen mooie meubels gaat maken.

a Nieuw steigerhout zit rond de 2 a 3 euro per strekkende meter.

b Gebruikt steigerhout zit rond de 3 a 4 euro per strekkende meter.

Extra tip!

Wat je ook kan doen is kijken of er een klusbedrijf of bouwbedrijf in de buurt zit. Ga er langs en vraag of je in ruil voor nieuwe steiger planken hun oude steiger planken krijgt!

Vaak zullen ze dat wel doen zij hebben liever nieuwe sterke planken dan oude planken.

Wil je zelf een oude look aan brengen op je nieuwe steigerhouten planken? Dan kun je ook de planken buiten op de grond leggen. Het liefst in de slik, strooi er een hand cement over en zorg dat het vochtig wordt.

De hartkant van steigerhout

Wat is de hartkant. Dat is de kant die het dichtste naar het hart van de boom zit. Je kan het ook zien aan de jaarringen. Ze gaan van klein naar groot.

Een steigerplank trekt ook krom, de bolle kant is de hartkant.

Een veel voorkomende fout is dat de doe-het-zelver die planken verkeert monteerd. Er wordt niet gekeken naar de holle of bolle kant.

Hou altijd de bolle kant naar buiten gericht. Die kant is veel harder dan de holle kant. Zo zullen je meubelen langer mee gaan. En de zijkanten van de plank sluiten altijd aan op je constructie.

Als je de bolle kant naar beneden houdt dan kan er veel makkelijker water onder je plank lopen.

Er is 1 uitzondering, doe dit niet met lades van kasten. Hou dan de holle kant naar buiten. Anders krijg je de lades moeilijk of helemaal niet meer open.

Bevestiging

Zorg voor een goede stevige bevestiging. Steigerhout word dunner en dikker door de werking van het hout. Bezuinig niet op schroeven.

Pak een lengte van 5 cm lang en 4 mm dik. Een schroef met een zelf borende kop, dan hoef je ook niet meer voor te boren. Het voorkomt het splijten van je hout. Schroef de schroeven 3 cm uit de zijkanten.

Steigerhouten meubelen

Monteer altijd een kunststof dop onder de tafels, stoelen, alles wat buiten staat en in aanraking met de grond komt. Dit voorkomt het rotten van de meubels.

Wat je niet moet doen

Wat moet je niet doen met je steigerhouten meubels?

a Afdekken met een zeil, je kunt het beter laten droog waaien. Anders gaat het stikken.

b Uit de wind je meubels buiten op slaan, in de wind wordt het droog gewaaid.

c Meubelen plaatsen waar het vocht niet kan weg lopen.

d Water dichte coating toepassen, water gaat er toch in en kan er niet meer uit.

e Zonder tekeningen aan de slag gaan.

Tekeningen

Voor het slagen van een mooi project is een tekening onmisbaar. Goede kwaliteit tekeningen betalen zich ruimschoots terug.

Als je een paar keer mis zaagt dan ben je duurder uit. Gelukkig zijn er hele goede tekeningen. En ook hele slechte maar die gaan we niet gebruiken.

Wil je ook graag beschikken over meer dan 10.000 tekeningen?

Ja ik wil graag meer info over dezeĀ tekeningen klik hier>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *