Steigerhouten tafel? Alles waar je rekening mee moet houden vind je hier!

Steigerhouten tafelWil jij ook zelf een steigerhouten tafel maken? Dan ben je hier op de juiste website. Op deze pagina gaan we bespreken hoe je het beste kunt beginnen.

Wil jij ook zo’n stoere tafel in je keuken of woonkamer? Deze steigerhouten tafels zijn razend populair.

Waarom zijn ze zo populair? Ze passen in elke woonkamer je kunt ze overal mee combineren.

Of je nu een strak, modern of landelijk interieur heeft, maakt niet uit. Deze robuuste tafels zijn zeer sterk. En super onderhoudsvriendelijk. En een groot voordeel, je kunt ze zelf op de gewenste maat maken.

Wat echt onmisbaar is is een goede bouwtekening. Ook die hebben we voor je gevonden. Er zijn zo veel verschillende klustekeningen. Dat je het beste even zelf kunt gaan kijken.

Steigerhouten eetkamer tafel

Als je besloten heb om een eetkamer tafel te gaan maken. Lees dan hier even verder voor meer tips.

Veel mensen kiezen voor een steigerhouten tafel. Ben je de kleur beu geen enkel probleem. Spring op de fiets naar de hobby zaak, potje verf kopen en je hebt weer een andere kleur tafel.

Met een zelf gemaakte steigerhouten tafel kun je zulke dingen makkelijk doen. Als je die tafel zelf hebt gemaakt kost het ook niet veel.

Bepaal eerst waar de tafel komt te staan, meet de ruimte kijk hoe groot je de tafel wilt maken.

Wat ook makkelijk is, knip een paar kranten op de maat van de tafel. Leg die op de grond zo kun je goed zien of de tafel niet te groot of te klein is.

Hou ook rekening met je stoelen meet van te voren de breedte en de hoogte van je stoelen. Zo voorkom je  onaangename verrassingen.

Materialen

Niet al het steigerhout is geschikt voor een eetkamer tafel. Gebruik alleen goed gedroogd steigerhout. Laat het minimaal 4 weken drogen.

Dit voorkomt een hoop narigheid, steigerhout is zacht vurenhout daar zit veel vocht in. Als je met vochtig hout een steigerhouten eetkamer tafel maakt en je zet hem binnen dan trekt heel je tafel krom, naden en kieren komen overal voor de dag.

Met droog hout voorkom je dit gedeeltelijk, het is en blijft een natuurproduct dus het blijft werken.Steigerhouten tafel

Gebruik voor de bevestiging altijd zelf borende schroeven, dat voorkomt het scheuren van de planken. Heb je die niet, boor dan eerst een gaatje waar de schroef moet komen. Boor dat gaatje altijd 1 mm kleiner dan de diameter van de schroef.

Plak onder aan de poten van de tafel een bescherm dop of vilt. Dit voorkomt beschadigingen aan je vloer.

behandelingen

Voordat je de steigerhouten eettafel gaat behandelen dien je eerst goed te schuren. Steigerhouten planken worden grof gezaagd, deze planken zijn behoorlijk ruw en hebben veel splinters.

Ga de steigerplanken dan ook eerst goed schuren. Begin met een een grove korrel en eindig met een fijne korrel. Hoe fijner de korrel hoe gladder je eindresultaat word. Schuur binnen alleen met een goede stofafzuiging, heb je die niet schuur dan buiten.

Schuur met een schuurmachine. Met je handen is het geen doen en is nog gevaarlijk ook met al die splinters.

Kies een kleur voor de behandeling. Veel voorkomende kleuren zijn withe-wash en grey-wash. Je kunt de tafel binnen ook gewoon schilderen met een lak verf.

Let op, je kunt het beste de eerste keer je planken behandelen voordat je de tafel in elkaar zet. Doe je dit niet dan zie je onbehandeld hout als het hout gaat werken.

Je kunt ook overwegen om behandelde steigerplanken te kopen. Nadeel is wel ze zijn veel duurder je betaald dan al vlug €7,00 de strekkende meter. Onbehandelde steigerplanken kosten ongeveer €3,00 de strekkende meter.

Steigerhouten tafel buiten zetten

Wil je een steigerhouten tafel maken voor buiten, dan moet je rekening houden met deze tips.

De plaats waar je de tafel neer zet. Plaats de tafel niet in het water. Zorg dat het water goed weg kan lopen.

Zet de tafel niet uit de wind, in de wind waait je tafel heel vlug droog. Wat heel veel mensen doen is de tafel afdekken met hoezen of zeilen. Doe dit niet, het gaat stikken en schimmelen en op den duur gaat het rotten.

Hou de hartkant(bolle kant) van de steigerplanken bij het monteren naar buiten. Deze kant is veel harder. Dus beter bestand tegen de weersinvloeden.

Plaats altijd kunststof doppen onder de poten. Dit voorkomt dat de poten gaan rotten.

Let op met het behandelen van de tafel. Gebruik goede verf die er geschikt voor is. Steigerhout is zacht en er zitten scheuren en gaatjes in. Daar kruipt het water in en als je de tafel heb afgelakt kan het water er niet meer uit.Steigerhouten tafel

Dan gaat de tafel rotten.  En dat is de bedoeling niet. Dus gebruik goede ademende verf. Vraag dit goed na aan de verfspecialist.

Wil je graag een doorleefde tafel hebben? Schilder de tafel in twee verschillende kleuren over elkaar heen. Pak een fijn schuurpapier korrel 180 bijvoorbeeld, schuur met de hand heel licht de tafel op. Niet heel de tafel, maar op verschillende plaatsen.

Dan komen die verschillende kleuren voor de dag. Zo krijg je die oude look waar zoveel mensen van houden.

Pak dan wel de kleuren van vroeger denk aan blauw, rood, groen, oudroze enz.

Steigerbuis onderstel

Heb je er ook wel eens aan gedacht om in plaats van houten poten een steigerbuizen onderstel toe te passen. Dit geeft een stoer industrieel effect.

Het is heel erg simpel toe te passen als je een meetband, stift en slijptol hebt.

Je hoeft alleen maar de steigerpijpen af tekorten. En de koppelingen met een inbus vast draaien. Er zijn veel soorten koppelingen in de markt verkrijgbaar.

Gebruik altijd een veiligheids bril met het slijpen. Leg de steigerbuis altijd op 2 blokken zodat de steigerbuis niet gaat doorbuigen (nijpen). Dus links of rechts leg je die 2 blokken neer. anders slaat de slijptol vast met alle gevolgen van dien.

Je kunt ook nog kiezen tussen verschillende kleuren zwart, zilver en de bekendste de aluminium kleur.

Het voordeel van steigerbuizen is dan het niet kan rotten, ideaal voor natte ondergronden. En heel makkelijk als je de tafel op wilt slaan in de schuur. Je draait de 4 stelschroeven los en je haalt de poten eraf.

Hieronder een overzicht van de meest gangbare koppelingen.

a Kniestuk.

b Variabel kniestuk 15 en 40 graden.

c  Verstelbaar kniestuk.

d T-stukken.

e Koppelstukken.

f Kruisstukken.

g Hoekstukken.

h Voeten/voeten met wielen.

Ook deze koppelingen zijn in de verschillende kleuren te krijgen. De diameter van de steigerpijpen en de koppelingen zijn als volgt.

a 26,9 mm.

b 33,7 mm.

c 48,3 mm.

Onmisbaar een bouwtekening

Wat ik je echt aanraad is een goede tekening met een materiaalstaat. Elke klusser kan met een goede tekening een tafel of bed of een tuinhuis maken.

Nu staan er veel tekeningen op internet maar echte goede, dan wordt het gelijk een ander verhaal. Die zijn er niet veel en zeker niet met een materiaalstaat erbij.

Nu wij hebben die wel gevonden, en al veel klussers gebruikten deze tekeningen. We zouden het allemaal op kunnen gaan noemen. Maar het is het beste dat je zelf even gaat kijken.

Klik hier om verder te gaan naar de bouwtekeningen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *