Veranda bouwen? Alles wat jij moet weten over de veranda.

Veranda bouwenWil jij ook zelf een veranda bouwen? Dan heb je groot gelijk als je zelf een veranda bouwt. Dat scheelt je een hoop geld. En het geeft nog veel voldoening ook als je het zelf doet.

Wat is er leuker om met je vrienden lekker onder de veranda te zitten opscheppen dat je dat helemaal alleen hebt gedaan.

Tenminste helemaal alleen, als ik je mag aanraden zou ik me laten helpen door Fred. Wie is Fred denk je vast.

Fred heeft een heleboel werk voor je gedaan. Hij heeft een heleboel tekeningen van veranda’s, tafels, stoelen, kippenhokken, noem maar op. Meer dan 10.000 bouwtekeningen.

En ook lijsten met de benodigde materialen. Je kunt zo aan de slag gaan met Fred. Maar dit hoef je natuurlijk niet tegen je vrienden te zeggen.

Op deze pagina gaan we stap voor stap uitleggen wat je allemaal kunt verwachten. En dan gaan we straks naar Fred’s bouwtekeningen kijken.

Veranda bouwen

Een veranda is een prachtig verlengstuk van je woonkamer of keuken. Het geeft een grote meerwaarde aan je woning. Lekker gezellig buiten zitten met vrienden en familie.

Je kunt de veranda ook ergens achter in de tuin plaatsen als dat beter met je wensen uitkomt.

Als je een veranda wilt gaan bouwen dien je eerst goed te overwegen waar je de veranda wilt gaan plaatsen. Wat is je doel van de veranda?

Bedenk ook goed of je er alleen een zithoek wilt maken of wil je er ook graag gezellig kunnen eten?

Een familie met 4 personen die alleen een eethoek wilt hebben onder de veranda, die heeft een ruimte nodig van 5 x 3 meter dus 15m2. Wil je er ook nog een zitgedeelte bij zetten dan heb je 20m2 nodig.

Er zijn ook veel mensen die willen er een buiten keuken in maken en een openhaard. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Plaats veranda

De plaats waar je de veranda wilt gaan bouwen is natuurlijk ook van groot belang. Wil je bijvoorbeeld optimaal van de zon genieten? Dan is het verstandig om de veranda op het zuiden te plaatsen.

Maar hou dan wel rekening met zonwering, anders kan het behoorlijk warm worden in de zomer.

Veranda bouwen

Of vind je het fijn om lekker in de vroege ochtend een kopje koffie te drinken? Dan kun je de veranda beter op het oosten plaatsen. Maar overweeg dan weer wel om verwarming aan te laten leggen.

Zo kun je ook kiezen om de veranda op het westen te plaatsen. Dan heb je in de late middag de zon tot de late avond.

Wil je zo min mogelijk zon dan kun je het beste kiezen voor het noorden. Dan is een verwarming echt geen overbodige luxe.

Vergunning nodig

Of je een vergunning nodig hebt, kun je het beste zelf navragen bij de gemeente. Bij het omgevings loket kun je het zo opvragen. Als je dan nog twijfelt of niet zeker weet, ga er dan even langs en vraag het na.

Neem een tekening mee met de afmetingen erop dan kunnen ze het zo beoordelen. Zorg dat het geregeld is, dat voorkomt onnodig gedoe of boete’s.

Er zijn wel algemene regels. Je hebt geen bouwvergunning nodig als je binnen de 2,5 meter zone blijft.

De maximale hoogte is niet meer dan 3 meter. Gemeten vanaf je bestrating of gazon. Mits je bestrating niet hoger is dan de vloer in je huis. Je mag niet meer dan 30 m2 bebouwen. Dus dat is ook totaal met je schuur of tuinhuis. Stel je tuinhuis is 6 m2 dan mag je veranda 24 m2 worden.

Nogmaals vraag het bij je gemeente na. Kan ook per gemeente verschillen.

Materialen

Veranda’s zijn in alle soorten en maten te koop. Kunststof en aluminium en natuurlijk hout. En hout is toch echt het allermooist. Het geeft warmte en sfeer.

Er zijn verschillende hout soorten te gebruiken.

Een veranda bouwen van Eikenhout is heel mooi. Maar het is tevens ook de duurste manier. Eiken verweert in de loop van de tijd. Dan word het een grijze kleur. Eiken is een hele harde hout soort. Is wel moeilijker te bewerken. Zorg dat je scherp gereedschap hebt.

Zorg wel dat je gedroogd eiken gebruikt. Anders gaat het werken en gaan al je verbindingen open staan. En het is makkelijker te bewerken.

Veranda bouwen

Eiken heeft duurzaamheid klasse 2, de levensduur is 20 tot 25 jaar.

De meeste mensen die zelf een veranda bouwen, bouwen die van Douglas hout. Douglas is een duurzame hout soort. Er zit een mooie vlam in en een geel rode kleur. Wil je die kleur behouden dan dien je het hout wel te behandelen.

Als je het hout niet behandeld wordt het een oranjeachtig geel bruinekleur. De levensduur is 10 tot 15 jaar duurzaamheid klasse 3.

De goedkoopste oplossing is vuren hout. Als je vuren hout neemt, neem dan wel geïmpregneerd hout dat verlengt de duurzaamheid tot 10 jaar.Deze houtsoort kom je overal in de tuin tegen voor schuttingen en tuinhuisjes.

Onbehandeld vurenhout heeft een levensduur van maximaal 5 jaar. Dit is alleen geschikt voor binnen gebruik.

Vloer

Het aller goedkoopste is de bestrating te laten liggen onder de veranda. Maar als je er een houten vloer in legt is dat wel super mooi. Het geeft heel je veranda sfeer en het maakt het af.

De meeste vloeren worden op balkjes gemonteerd. En daarop komen de houten vlonderplanken. Nadeel is wel dat de houten vlonderplanken moeilijk zijn schoon te houden.

Wil je meer een onderhoudsvrije vloer denk dan aan Composiet vlonderplanken. Of een keramische tegelvloer.

Voordat je je vloer gaat aanpakken dien je wel rekening te houden met de afwatering van je dak, dus zorg voor een goede riolering. Of moet er nog een grondkabel aangelegd worden?

Dak

Voor het dak zijn er ook verschillende opties. Plat dak word veel toegepast met een epdm folie. Deze folie is zeer duurzaam en makkelijk te verwerken. Van velux heb je weer hele mooie licht koepels deze kun je ook weer makkelijk toepassen op een plat dak.

Op platte daken van veranda’s kunnen ook heel goed zonnepanelen worden toegepast deze liggen uit het zicht op een plat dak. Zo kun je dus nog leuk wat terug verdienen met een veranda.

Je kan ook kiezen voor een dak met pannen, dan dien je wel rekening met het gewicht te houden. Dan pak je een zinken goot met een zinken regenpijp.

Je kunt ook kiezen voor polycarbonaat golfplaten. Dan maak je weer optimaal gebruik van je lichtinval. Een duurdere variant is echt glas, deze zijn wel weer een stuk prijziger. Maar zijn weer wel beter schoon te houden.

Als je glas toe gaat passen dien je wel veiligheidsglas toe te passen.

Denk ook gelijk goed na over je verlichting. Er zijn hele kleine spots, die zet je in je houten balken. Deze dien je toe te passen voordat je dak erop gaat.

Die snoeren frezen ze in de bovenkant van je balken. Je boord gaten in je balken, daar klem je de spots in vast.

Lood slap inbrengen

Als je een veranda plaatst tegen je gevel dien je een lood slap aan te brengen. De makkelijkste manier is je lood inslijpen.

Neem een grote slijptol. 2500 watt, diameter slijpblad 23 cm. Neem een diamant slijpblad. Slijp de muur 5 cm diep in. Slijp in een voeg, slijp heel die voeg eruit, veeg het goed schoon. Zorg dat je 10 cm opstand hebt vanaf je dakbedekking en dat je boven je dakrand uitkomt.

Snij de stukken lood af op 1 meter. Vouw de lange kant netjes recht 1,5 cm om. Snij  stroken lood van 1,5 cm breed. Rol die op tot je een propje hebt.

Plaats het stuk lood van 1 meter in de voeg. Begin aan de kant waar de regen meestal opstaat.

Veranda bouwen

Pak een voegbeitel, sla de loodproppen in je voeg. Om de 20 cm. De laatste wacht je mee. Dan ga je verder met de volgende lood slap. Laat het lood minimaal 10 cm overlappen. Ga zo verder tot je bij het einde bent.

Meet voor de zekerheid eerst de totale lengte maat van je lood. Zodat je niet met een heel klein stukje lood op het einde zit. Dan kun je beter meer stukken lood toepassen maar dan bijvoorbeeld 90 cm lang per strook.

Voeg vervolgens de voeg weer vol. Laat het voegsel eerst hart worden voordat je je lood weer netjes aanklopt tegen je gevel.

Extra tip!

Vraag even na of je brandverzekering hoog genoeg is. En je hebt kans dat je verhoging krijgt van je kadastraal inkomen. Beter even na te vragen dan voor een onaangename verassing te komen staan.

De minimale doorloop hoogte bij een veranda is 2,20 meter. Zo kun je er makkelijk onder door lopen.

Zorg dat je dak goed afloopt naar je hemelwater afvoer.

Overdenk van tevoren de volgende punten.

a Water aansluiting.

b Wil je elektriciteit.

c Ventilatie.

d Verwarming.

e Riolering.

f De plaats.

g Navraag gemeente.

h Tekeningen.

Tekeningen

In het begin had ik het over Fred’s bouw tekeningen. Wat is dat dan precies?

Dat zijn meer dan 10.000 goede bouwtekeningen. Bij deze tekeningen zitten ook materiaal staten en handleidingen. Super makkelijk om je materialen te bestellen en om mee te gaan bouwen.

De tekeningen zijn ook voorzien van duidelijke maten. Als je de tekening volgt gaat het zeker lukken.

Er is één probleem, er zijn zoveel verschillende tekeningen van veranda’s dat het moeilijk kiezen word.

Het beste kunt je zelf even een kijkje gaan nemen.

Klik hier voor meer informatie over de bouwtekeningen >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *